Опубліковано: 12.06.2019

Як зберегти врожай цибулі дощовим літом?

Як зберегти врожай цибулі дощовим літом?

Цибуля – овоч ходовий. Його завжди потрібно багато. Щороку обов’язково потрібно посадити кілька грядок так, щоб і влітку можна було висмикнути молоду цибулину на салат, і на зиму зберегти побільше.

Якщо літо видалося дощовим, потрібно серйозно подбати про збереження врожаю. У період зростання цибуля спокійно переносить сиру погоду. Зелене пір’ячко стає лише більше і соковитіше. Але, коли починає формуватися цибулина і стебло припиняє зростання, надлишок вологи приносить масу проблем.

Чим же загрожує цибулі дощове літо?

Зелена маса продовжує наростати, а цибулина так і залишається недорозвиненою. У рослин часто немає вираженого переходу від цибулини до стебла. Шийка у такої цибулі товста і соковита.

З’являються різні грибкові захворювання. У такий рік цибуля може страждати несправжньою борошнистою росою – по листю розповзаються сіруваті плями. Якщо в такій ситуації не вжити заходів, рослини починають гнити.

Коріння у вологій землі не відмирають і теж можуть згнити.

Цибулини, які виросли у вологому середовищі, неможливо зберегти до зими. Вражена гнилизною, з не відмерлим стеблом і корінням – така цибуля не пролежить і місяця. Щоб зберегти врожай, потрібно вживати термінових заходів.

Насамперед, цибулю не рекомендується саджати на плоскій грядці. Завжди робити піднесені грядки і вже на них висаджувати сіянку в один або два ряди. Таким чином, самі цибулини перебувають в сухості, а коріння отримують потрібну вологу.

При посадці сіянки встромляють цибулинки зовсім неглибоко – верхівка знаходиться врівень з землею. Коли рослини виростають, цибулина виявляється наполовину на поверхні і добре провітрюється. Такий прийом зменшує шанси загнивання. Вільний рух повітря серед грядок взагалі відіграє велику роль.

При посадці сіянки встромляють цибулинки зовсім неглибоко

Від всіляких грибкових захворювань добре допомагає і обприскування спеціальними препаратами. Причому краще зробити це кілька разів для профілактики, ніж обробляти вже хворі рослини. Якщо до збору врожаю ще далеко, можна використовувати бордоську рідину або розчин мідного купоросу. Але після цього не можна застосовувати в їжу ні пір’я, ні саму цибулю протягом трьох тижнів.

Обробляти цибулю можна і сучасними протигрибковими препаратами. Зазвичай в інструкції вказано, через який час цибулини можна їсти. Якщо профілактичне обприскування, то вистачить двох разів за літо – на початку росту і в період формування цибулин. Якщо ж грибок вже поширився, доведеться робити обробки щотижня.

Щоб бадилля швидше засохло, цибулю підкопують. Робити це зручніше вилами. Їх встромляють біля рослини і як би викопують, але не до кінця. Цибуля залишається в землі на грядці, але коренева система порушується і бадилля відмирає набагато швидше.

Важливо не затягувати зі збором врожаю. Збирати цибулю потрібно в суху погоду, але якщо дощі йдуть безперервно, краще не чекати сонячних днів, а зайнятися цим швидше.

Викопаній цибулі обрізають корінці і бадилля. Цибулю з товстої шийкою відкладають, вона не буде довго зберігатися. Гнилі цибулини викидають, до речі, їх не можна використовувати для компостної купи, щоб не поширювати заразу.

Всі заходи з порятунку врожаю коротко зводяться до таких пунктів:

- високі грядки;

- максимальне провітрювання в період росту;

- обприскування препаратами проти грибка;

- підкопування цибулин;

- своєчасне збирання врожаю.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете врятувати врожай цибулі навіть дощовим літом.

«Волынские гуматы» усиливают иммунитет растений

Джерело