Українською  На  русском  W jzyku polskim  English
Органічне добриво БІОПРОФЕРМ — турбота про родючість вашої землі!!
Органічне добриво "Волинські гумати" -
антистресова терапія для ваших рослин!

Опубліковано: 06.07.2015

В Овадному виготовляють добриво без хімії

В Овадному виготовляють добриво без хімії

ПП «Дослідно-виробничий комплекс «Біоз-Волинь», виробничі потужності якого розмістилися в селі Овадному, вже п’ятий рік продукує комплексне органічне добриво «Біопроферм», котре добре зарекомендувало себе на городах та дачах, полях та присадибних ділянках. (Володимир-Волинська газета «Слово правди» від 2 липня 2015)

Добриво «Біопроферм» утворюється в процесі прискореної біоферментації суміші органічної сировини, торфу, тирси, соломи без використання будь-яких хімічних добавок і обробок. Біомаса проходить термофільну стадію, під час якої температура доходить до 65-80°С. Насіння бур’янів і спори грибів втрачають життєздатність, гинуть патогенні мікроорганізми, яйця та личинки гельмінтів. Відтак продукція є цілком безпечною для навколишнього середовища, людини і тварини. 

Процес ферментації курячого посліду, гною ВРХ і свиней був відомий ще в радянські часи. В Україні одним із перших повернулося до цієї технології підприємство «ДВК «Біоз-Волинь». 

– Ідея створення підприємства продиктована часом, - розповідає його директор Роман Нікітіч. - Із одного боку на Волині є достатня сировинна база для виробництва такого добрива, з іншого – маємо значні площі збіднених за вмістом поживних речовин та гумусу кислих ґрунтів. Вагому роль відіграє і те, що останніми роками люди прагнуть вирощувати екологічно чисті овочі та фрукти, а відтак повертаються до органічних добрив та біопрепаратів. Наше добриво забезпечує приріст врожайності різних сільськогосподарських культур, кущів та дерев від 30 до 70 відсотків. 

ПП «ДВК Біоз-Волинь» постійно досліджує ефективність застосування власного добрива на різних культурах, у різних ґрунтово-кліматичних умовах України. Науково-дослідні установи дали досить високу оцінку його якісним показникам. 

Зокрема, вже п’ятий рік триває співпраця з Інститутом сільського господарства Західного Полісся НААНУ. За словами кандидата біологічних наук, заступника директора з наукової роботи Волинської сільськогосподарської дослідної станції Оксани Пузняк, добриво «Біопроферм» одне із найефективніших та екологічно чистих добрив. 

- Добриво впливає в комплексі як на підвищення родючості ґрунту, так і на збереження балансу екологічної рівноваги, на вирощування продукції високої якості і формування цілісності агроекосистеми, тобто зв’язку: ґрунт – рослина – людина, - каже науковець. - Добриво без запаху, зручно транспортується, легко вноситься, не дає побічних ефектів для людей, які використовують цей препарат і найголовніше, поліпшуються показники родючості ґрунту. Адже ґрунт є живою субстанцією, і «Біопроферм» – один із тих продуктів, який сприяє її функціонуванню в самому ґрунті. 

У нашому районі одним із перших господарників, які прагнуть, аби на полях росли здорові культури, випробував добриво Ярослав Тимчишин. За словами фермера, «Біопроферм» перспективний і має хорошу післядію. 

- Можливо, це не влаштовує тих, хто звик дати «хімію» і одразу бачити результат, - міркує Ярослав Тимчишин, - але на землі, яка підживлена цим добривом, рослина комфортніше розвивається, виглядає здоровішою, зростає врожай. Крім того, «Біопроферму» треба вносити в 10 разів менше, ніж гною. Сипучу форму цього добрива використовую вже не перший рік для вирощування овочів, і вже придбав його, аби внести після оранки цієї осені». 

Наразі на «Біоз-Волині» продовжують випробовувати гумінове добриво для позакореневого підживлення культур (на основі витяжки з сипучого «Біопроферму»). Дослідження доводять, що воно ефективно долає стресовий стан, в якому опиняються рослини пошкоджені градом, бурею, спекою, чи понищені шкідниками. 

- Після триразового обробітку рідкою формою нашого добрива знищені рослини зі сплячих бруньок відроджують вегетативну масу, - розповідає головний технолог ПП «ДВК «Біоз-Волинь» Микола Гінайло. - І, хоча дещо запізніло, але рослини дають повноцінний врожай. Зокрема, це засвідчено над перцем, цибулею, картоплею та на інших овочах на Волині, на посівах помідорів, кавунів, дині в багатьох господарствах Херсонщини, де ми теж проводимо дослідження разом із Інститутом зрошувального землеробства.

Володимир-Волинська газета «Слово правди» від 2 липня 2015, рубрика «Господарюємо»